Werksfeer

Het creëren van een werksfeer

We hebben gekozen voor het creeëren van een werksfeer. Uiteindelijk zijn wij over de vormgeving hiervan tot de volgende invulling gekomen.

Sollicitatie en proefperiode

Als iemand werk zoekt zijn een sollicitatiegesprek en een proefperiode de eerste stappen. Daarmee krijgen beide partijen een duidelijk beeld van elkaars mogelijkheden. Omdat we willen aansluiten bij de persoonlijke hulpvragen en wensen kiezen wij binnen onze zorgboerderij ook voor deze optie.

Daarom zal iedereen die een plek wenst op onze zorgboerderij een op de persoon toegesneden gesprek krijgen. Denk hierbij aan een korte kennismaking en rondleiding op het bedrijf. Hierbij zal gekeken worden naar de reactie op de aanwezige dieren, de klik tussen begeleidster Maaike, boer Michel en de betreffende hulpvrager en een eventuele plaats binnen de al bestaande groep.

Op de zorgboerderij vinden we het erg belangrijk dat de groep bij elkaar past en elkaar versterkt. Dit is niet altijd te zien of bepalen in een gesprek en daarom is er bij ons op de zorgboerderij altijd sprake van een proefperiode. Op die manier kan er altijd gestreefd worden naar de beste groepssamenstelling binnen de zorgboerderij en heeft iedereen de tijd om te ervaren of werken op de boerderij bij hem of haar past.

Iedereen die een baan heeft ondergaat een sollicitatiegesprek en een proefperiode dus waarom mensen met een verstandelijke beperking niet?

 

Eigen eten

Iedereen met een baan heeft neemt zijn of haar eigen brood mee: dit zal dus niet anders zijn voor de deelnemers van onze zorgboerderij. Een broodtrommel mee moeten nemen zorgt voor een bepaalde verantwoordelijkheid: je smeert je brood, stopt het in een tas en moet het niet vergeten mee te nemen.

Er wordt altijd gezamenlijk gegeten worden in de keuken van de zorgboerderij en is er altijd de mogelijkheid om bijv. een eitje te bakken van onze eigen kippen of van een boterham met kaas een broodje gezond te maken met eigen gekweekte groenten uit de moestuin.

 

Werkkleding

Iedere boer draagt een overall en laarzen als werkkleding om te voorkomen dat de eigen kleding vies of beschadigd wordt. Iedereen die bij onze zorgboerderij komt werken voorzien we van beschermende kleding in de vorm van een overall. Op die manier kan iedere deelnemer zich een echte boer of boerin voelen. Het dragen van overalls wordt mogelijk gemaakt door Driehoeven.

Iedereen een taakje (aangepast op eigen niveau)

Alle deelnemers van de zorgboerderij krijgen een eigen taak die zij op hun werkdag(en) uit zullen voeren, denk hierbij aan bijvoorbeeld aan het voeren van de kippen. Het doel van het hebben van een eigen taak is het creëren van verantwoordelijkheidsgevoel. Iedereen heeft de dagelijkse verantwoordelijkheid voor het uitvoeren van dit, op zijn of haar niveau aangepaste, taak. We kijken samen met deelnemer naar een passende taak, nadat hij of zij eerst de kans heeft gekregen om te wennen. Om overvraging te voorkomen beginnen we met iets kleins en bouwen we dat uit, rekening houdend met de mogelijkheden van de deelnemer.

De bedoeling van een taak is het ervaren van verantwoordelijkheid en de deelnemers met recht trots te laten zijn op iets waarvoor zij de verantwoordelijkheid dragen.

De eindverantwoordelijkheid ligt natuurlijk altijd bij Michel en Maaike.